• Liberaal Archief (map)
  • Kramersplein 23
  • 9000 Gent
  • Belgium
soenens.jpg

De examens zitten erop. Iedereen ontwaakt stilaan uit collectieve winterslaap en ook het LVSV is terug klaar om er een lap op te geven. We openen dit semester met niemand minder dan Björn Soenens! Voor wie regelmatig voor de buis zit en afstemt op “Het journaal” , zal Soenens zeker geen onbekend gezicht zijn: als Amerikawatcher gaf hij regelmatig toelichting bij het nieuws uit de VS. Ook de ontwikkelingen tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 volgde hij op de voet. Recentelijk werd Soenens tevens aangesteld als hoofdredacteur van “Het journaal”.

Björn Soenens zal ons op deze openingsactiviteit iets meer vertellen over de verschillende breuklijnen die bestaan tussen de VS en Europa. Het is immers geen geheim dat ‘het Westen’ niet steeds als één blok kan beschouwd worden. Zo grijpt Amerika doorgaans sneller naar de wapens, is abortus en het homohuwelijk er nog vaak taboe en is de welvaartsstaat er lang geen evidentie.

Thatcher claimde ooit dat Europa door geschiedenis werd gevormd, terwijl de VS op ideologie zou gebouwd zijn. Inderdaad, Amerika wordt door velen nog steeds gezien als the land of the free waar iedereen die kansen grijpt, het effectief maakt (de zogenaamde American dream). 

Soenens is echter van mening dat de American dream van weleer thans verworden is tot een Amerikaanse malaise: de VS is een land van tegenstellingen geworden, een tanende ster. In zijn boek Amerika: kroniek van een aangekondigde ondergang houdt hij er een relatief sombere analyse op na. Zo schrijft hij dat Amerika hopeloos verouderd is, en er thans een zichzelf verrijkende politieke elite de plak zwaait, die in bed ligt met de grote industrie. Als journalist en Amerikafiel zijnde, zal hij ongetwijfeld ook deze huidige binnenlandse problematieken ontleden.

Kortom: waarom denken Amerikanen wat ze denken? Waar liggen de grootste breuklijnen tussen Europa en de VS? Is de VS werkelijk een land in verdeeldheid dat ten dode is opgeschreven? Dat en veel meer kom je te weten op woensdag 12 februari, om 20 uur in de blauwe zaal van het Liberaal Archief (Kramersplein 23, 9000 Gent). Tot dan!