• Liberaal Archief (map)
  • Kramersplein 23
  • 9000 Gent
  • Belgium
banner.jpg

Emily Skarbek, professor aan King's College in Londen, zal het in deze lezing hebben over James Buchanan's "Samaritan's Dilemma". De barmhartige Samaritaan, het klassieke bijbelse verhaal over barmhartigheid, stelt volgens econoom James Buchanan een dilemma bloot. Wat als een Samaritaan hulp biedt die zal resulteren in een grotere behoefte aan hulp? Aan de ene kant is er een verlangen om minderbedeelden te helpen; aan de andere kant is er het inzicht dat een gift schadelijker kan zijn voor de hulpbehoevende op lange termijn.

In deze lezing zal Skarbek, aan de hand van de Chicago Fire 1871, aantonen dat private instituties inherent beter dergelijke problemen kunnen oplossen in plaats van publieke hulpverlening. Afspraak om 20u in het Liberaal Archief op 5 maart!