• 23 Kramersplein
  • Gent, Vlaanderen, 9000
  • België

Darya Safai is een Belgisch-Iraanse vrouwenrechtenactiviste. Ze werd vooral bekend toen ze in 2014 de actiegroep Let Iranian women enter their stadiums oprichtte. Het stadionverbod voor Iraanse vrouwen staat voor Safai symbool van de onderdrukking van de vrouw in haar thuisland. Ze ontvluchtte Iran in 1999, nadat ze gearresteerd en vervolgd werd voor het deelnemen aan een studentenbetoging. 

Darya Safai zal spreken over haar levensloop, haar ervaringen in haar strijd voor gelijke rechten en kansen, het oprukkend islamisme en vrouwenrechten, en ze stelt vragen bij het discours van sommige Westerse feministen en progressieven.  

“Hoe kan je de vrijheid voor het dragen van een hijab verdedigen, onder het mom van ‘keuzevrijheid’, zonder de filosofie achter de hijab, die geen enkel respect heeft voor de individuele keuze, te bekritiseren?” 

“Hoe kunnen we een harmonieuze, diverse samenleving, gebaseerd op basis  van respect voor mensenrechten, creëren in plaats van een defect multiculturalisme, dat enerzijds de segregatie in de hand werkt en anderzijds toelaat om discriminatie van vrouwen goed te praten door cultuurrelativisme?” 

Praktisch: 

Waar? Liberaal Archief - Kramersplein 23, 9000 Gent. 
Wanneer? Woensdag 29 november, 20u. 

De lezing is gratis en staat open voor iedereen, zowel studenten als niet-studenten.