• Auditorium NB 1 (map)
  • 4 Universiteitstraat
  • Gent, Vlaanderen, 9000
  • Belgium

Het overheidsbeslag in België bedraagt al jaren meer dan 50% van het BBP. Toch slaagt onze overheid er nauwelijks in om de torenhoge staatsschuld af te bouwen, en ook broodnodige investeringen worden steeds op de lange baan geschoven. Zelfs onder een centrumrechtse coalitie lijkt het gevoerde beleid niet meer dan gerommel in de marge. De overheid heeft haar kerntaken uit het oog verloren, en langetermijndenken is haar volledig vreemd.

LVSV Gent nodigt Herman Daems (BNP Paribas Fortis) uit voor een kritische doorlichting van de Belgische overheid, en hij zal ook enkele oplossingen voorstellen. Met zijn jarenlange ervaring in de financiële, politieke en academische wereld, zijn er weinigen beter geschikt om dit te doen.

Herman Daems is econoom en voorzitter van de Raad van Bestuur van BNP Paribas Fortis. Hij is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, en ook daar voorzitter van de Raad van Bestuur. In zijn boek 'De uitgeputte overheid', pleit hij voor een inclusief kapitalisme als maatschappelijk systeem, met een kleine maar daadkrachtige overheid. Het boek ontrafelt de paradox van België en legt de diepere oorzaken van de huidige malaise bloot, maar het toont ook dat er hoop is.

De lezing vindt plaats in de rechtenfaculteit (Universiteitstraat 4), in Auditorium NB I, op de eerste verdieping. Zoals steeds is de toegang gratis en is iedereen welkom!