Studiedag Ecomodernisme

Studiedag Ecomodernisme

Liberaal Archief (map)

Op zaterdag 27 april 2024 organiseren LVSV Gent en WePlanet tussen 13u30 en 18u30 gezamenlijk een studiedag over ecomodernisme. De studiedag gaat door in Liberas, het liberaal archief (Kramersplein 23, 9000 Gent).
Met 4 lezingen over het concept ecomodernisme, landbouw, (kern)energie en een liberaal klimaatbeleid belichten we een alternatieve visie op de klimaatproblematiek die technologie en groei omarmt en verkennen we de raakvlakken tussen ecomodernisme en liberalisme.

Programma:
13.30u – 14.25u: “Wat is ecomodernisme?” door Jan Deschoolmeester
14.35u – 15.30u: “Een ecomodern landbouwbeleid” door Marijn Raeven & Charlotte Waegeman
15.40u – 16.35u: “Energie: wat met nucleair?” door Vincent Van der Heyden & Pieter Vandeperre
16.45u – 17.40u: “Ecologie en liberalisme” door Steven Vanden Bussche
17.50u – 18.30u: Panelgesprek

Inschrijving:
U kan zich gratis inschrijven voor deze studiedag via dit formulier: https://forms.gle/VZuvvCuWH8HZQSWb7

Lezingen:
“Wat is ecomodernisme?”: In deze lezing over ecomodernisme licht Jan Deschoolmeester toe waar ecomodernisme vandaan komt en wat het is. Wat zijn de politieke dimensies van ecomodernisme? Op welke manier kan ecomodernisme een inspiratiebron vormen voor de liberale beweging?
“Een ecomodern landbouwbeleid”: Wat zijn de uitdagingen rond landbouw en voeding? Welke mogelijke oplossingen zijn er? En waarin verschilt het ecomoderne verhaal van dat van andere milieubewegingen? Marijn Raeven en Charlotte Waegeman geven een antwoord op deze vragen.
“Energie: wat met nucleair?””: In deze lezing gaan Vincent Van der Heyden en Pieter Vandeperre in op hoe de gemiddelde kerncentrale werkt, wat het verschil is tussen ontwerpen en technologieën en op de veiligheid van kernenergie, van ontginning over splijting tot uiteindelijke berging.

“Ecologie en liberalisme”: Het klimaatprobleem is het liberalisme niet vreemd. Liberale denkers hebben ons heel wat inzichten bijgebracht over hoe om te gaan met soortgelijke problematieken. In deze sessie zal Steven Vanden Bussche bespreken hoe liberale ideeën een verschil kunnen maken in klimaatbeleid.
Sprekers:
Jan Deschoolmeester is één van de oprichters van Ecomodernisme.be, het ecomodernistisch platform dat is opgegaan in WePlanet Belgium. Hij is ook medeauteur van het boek De Wereld red je niet met minder. Jan Deschoolmeester is bio-ingenieur van opleiding.
Charlotte Waegeman is dierenarts en werkt voor het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Marijn Raeven is filmmaker en maakte in samenwerking met o.a. de KU Leuven wetenschappelijke animaties rond landbouw.
Vincent Van der Heyden is student bio-ingenieur en sporadisch science-youtuber en werkte 7 jaar als industrieel ingenieur op kerncentrale van Doel.

Pieter Van de Perre is burgerlijk ingenieur en behaalde postgraduaten in de bedrijfseconomie en milieutechnologie. Pieter Van de Perre werkt als projectmanager in de chemische sector en was voordien als projectmanager betrokken bij verschillende grootschalige energieprojecten.

Steven Vanden Bussche is student European Studies aan NTI Nederland en is voormalig voorzitter van Jong Groen Leuven. Hij schreef eerder onder meer voor Liberales over de meerwaarde van liberale inzichten voor een effectief klimaatbeleid.

Iedereen van harte welkom op zaterdag 27 april om 13u30 in Liberas!
Tot dan!
LVSV Gent en WePlanet

Maakt eendracht wel macht? - Een communautair verkiezingsdebat

Maakt eendracht wel macht? - Een communautair verkiezingsdebat

Auditorium Quetelet (map)

Op maandag 29 april organiseert LVSV Gent een groot communautair verkiezingsdebat.

Op 41 dagen voor de verkiezingen blikken we vooruit op de toekomst van België na 9 juni.

De laatste maanden wordt steeds duidelijker dat de communautaire problematiek na de verkiezingen niet meer in de koelkast zal blijven.
Een dreigende politieke patstelling tussen noord en slechte overheidsfinanciën ten zuiden van de taalgrens doen de vraag rijzen of een 7e staatshervorming zich opdringt.

Ligt de toekomst van het land bij de regio's of maakt eendracht toch macht en moet er geherfederaliseerd worden? Hoe zou een confederaal België er uit zien en wat is het prijskaartje van een nieuwe staatshervorming?
Die vragen en meer leggen we voor aan een klein panel van ervaren toppolitici, voor een debat dat voorbij de waan van de dag gaat.

Panel:

- Koen Geens (CD&V): Oud-minister van justitie en lijstduwer voor CD&V in het het Europees parlement.

- Matthias Diependaele (N-VA): Vlaams minister van Financiën, Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed en Vlaams lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor N-VA.

- Egbert Lachaert (Open-Vld): Oud-partijvoorzitter van Open-Vld en federaal volksvertegenwoordiger.

Moderator: Professor Nicolas Bouteca doceert "Belgian Federalism" aan de UGent en is auteur van het pas verschenen boek Only in Belgium. Een geschiedenis van de Belgische staatshervormingen.

Praktische info:
- Inkom is GRATIS en registratie is NIET NODIG!
- Datum: maandag 29 april 2024
- Inkom: 19:00u
- Start debat: 19:30u
- Locatie: auditorium Quetelet; Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent

Libertas vincit, Libertas semper,
Liberaal Vlaams StudentenVerbond Gent